Hyvä (työ)elämä vaatii yhä enemmän energiaa
30.05.2017 08:15 | Hasse Kvist

Haluatko elää terveenä eläkkeelle asti? Onko aikomuksenasi viettää eläkkeellä ollessa onnellista, tasapainoista sekä aikaansaavaa elämää? Jos pyrit elämässäsi tähän tavoitteeseen, sinun kannattaa viipymättä tunnistaa energiatilasi. On korkea aika tunnistaa itseäsi työssä ja muussa elämässä vahvistavat asiat. Terveenä eläköityminen vaatii lähtökohtaisesti viisasta oman energian johtamista. Tarvitaan myös riittävän varhaista itselle sopivien työtehtävien löytämistä, sekä kattavien omakohtaisten energiarutiinien omaksumista.

Miksi nykyinen (työ)elämä vaatii enemmän energiaa kuin aikaisemmin tarvittiin hyvin elämästä selviämiseen?

Keskeisin syy ovat jatkuvat isot ja pienet muutokset työpaikoilla. Muutos näkyy ennen kaikkea työn sisällössä sekä työn tekemisen tavassa. Jokainen muutos vaatii aina uuden opettelua. Oppiminen ja kokeilu syö paljon henkistä ja fyysistä energiaa. Aivot polttavat sokeria hurja vauhtia. Kukin muutos tarvitsisi oikeasti onnistuakseen oman ylimääräisen energialatauksensa. Mistä saadaan uuden tekemisen rohkeaan opetteluun tarvittava ylimääräinen energia, jos kaikki tuntuu olevan jo pelissä?

Toinen oman energian johtamista vaativa tärkeä tekijä on tuottavuuden vaatima koventunut työn tahti. Vauhti on noussut huimasti. Lisäksi paljon tukityötä on säästösyistä siirretty ihmisten itsensä tehtäväksi. Tukityö ei ole hävinnyt mihinkään. Tukitehtävien suorituspaikka on sujuvasti vaihtunut. Varaatko sinäkin itse omat lentosi ja hotellisi, ja teetkö omat kalvosi? Fyysisestä työstä on myös siirrytty ajattelutyön hallitsemaan maailmaan. Ajattelu- ja ideointityössä tyydytämme korkeampia henkisiä tarpeitamme. Fyysiset perustarpeet kuten riittävä uni ja terveellinen ravinto, jotka kyllä hyvin tiedämme, pakkaavat monelta unohtumaan. 

Työssä on entistä haastavampaa keskittyä rauhassa tekemään asioita hyvin. Keskeneräiset tehtävät painavat useimmilla niskassa. Tehdään montaa asiaa päällekkäin. Useimpia työasioita ehtii käytännössä vain raapaista. Syvää tyydytystä huippuhyvin loppuun tehdystä työstä saadaan vain harvoin. Teknologia mahdollistaa ajantasaisen yhteydenpidon. joka johtaa jatkuviin tärkeän tekemisen keskeytyksiin.

Nykyään tyypillisesti molemmat parisuhteen osapuolet ovat töissä. Kumpikin on kovilla. Hyvin monet asiat kilpailevat kummankin ajasta. Lasten organisoitu harrastaminen työllistää kotitöiden ohella. Moni yrittää pärjätä vuosikausia muiden ehdoilla. Oma energiapankki kolisee tyhjyyttään. Pysähtyminen ja rauhoittuminen on hyvin vaikeaa. Rauhoittuminen ja lataaminen on järjestettävä kummallekin erikseen, itse. Arjen juoksussa ei useinkaan ehditä rauhassa miettiä ja pohtia tärkeitä asioita yhdessä. Tärkein positiivisen tunne-energian lähde, eli hyvä parisuhde, muuttuu monilla energialaturista energian suursyöpöksi.

Edellä luetellut syyt ovat johtaneet yksilöiden ja yhteiskunnan arvojen murrokseen. Murros vaatii jokaiselta omien arvojen pohtimista. Paljonko olen valmis uhraamaan elämässäni vihreiden arvojen edistämiseksi sekä maapallon lämpenemisen estämiseksi? Onko sinulla riittävästi energiaa, että pystyt tunnistamaan omat arvosi, ja elämään niiden mukaan?


 - Hasse Kvist

<< TakaisinKommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut
Ei kommentteja

Ota yhteyttä:

Hasse Kvist

hasse.kvist (ät) performancepower.fi
 +358 400 423 257

Tuomo Sulkumäki

tuomo.sulkumaki (ät) gmail.com
 +358 50 354 5522

Kenny Niutanen

kenny.niutanen (ät) codo.fi
 +358 40 961 4403

Korvaa sähköpostiosoitteista (ät) @-merkillä ja poista tyhjät välit.

©2021 Elä Energisesti - MMD Networks Oy