<< <  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  >
Muutokset vaativat mielettömästi energiaa!
09.06.2017 10:43

 

Kaikki tiimit ja organisaatiot tietävät, että vain muutos on pysyvää. Muutoksen toteuttamiseen on moniakin malleja, jotka auttavat muutoksen suunnittelussa ja toteuttamisessa. Se, mistä ei juurikaan puhuta, mutta mikä on käytännössä aina esiin tuleva ongelma, on energia - tai oikeammin sen puute. Muutokset vaativat yllättävän suuren määrän energiaa.

 

Avainkysymys onkin: mistä ammennamme energiaa, jotta jaksamme viedä muutoksia läpi?

 

Timothy R. Clarke kuvaa muutoksen vaatimaa energiaa osuvasti.

 

Muutoksen onnistunut toteuttaminen vaatii monentyyppistä energiaa. 

  • Ajatteluenergiaa vaaditaan erityisesti arviointi- ja valmisteluvaiheessa. Valmisteluvaiheessa erityisesti vision miettimiseen ja kirkastamiseen tarvitaan paljon ajatteluenergiaa.Kun itse pääsee olemaan mukana tässä pohdinnassa, ajatteluenergia on usein plussan puolella.
  • Tunne-energia näkyy vahvasti muutoksen valmisteluvaiheessa kiireen tuntuna. Tämä on usein negatiivista tunne-energiaa, jolle parhaimmassa tapauksessa järjestetään mahdollisuus virrata ja purkautua, pahimmassa tapauksessa sitä ei käsitellä, ja se jää ihmisille pinnan alle kannettavaksi. Tunne-energiaa kohdistuu muutoksen ohjaajan persoonaan - onko henkilö uskottava tunnetasolla. Tällä on valtava merkitys muutoksen etenemiseen.
  • Tekemisen energia tulee näkyväksi kahdessa paikassa. Muutoksen alkuvaiheessa tuodaan nopeita tuloksia esiin - tämä luo energiaa, kun näemme, että todella etenemme haluttuun suuntaan. Toinen, vaativampi vaihe on se, kun muutoksen pysyvät tulokset näkyvät. Tällä välin käytämme tekemisen energiaa paljon, mutta se ei välttämättä luo meille energiaa, vaan kuluttaa sitä.
  • Henkinen energia jää usein muutoksessa vähälle huomiolle. Se vaikuttaa pitkän ajan jaksamiseen ratkaisevasti. Kun meillä on itsellemme merkityksellinen syy tehdä muutosta, se auttaa jaksamaan pitkän vakiinnuttamisvaiheen. 
  • Fyysinen energia on toinen energian laji, jolla on suuri vaikutus pitkän ajan jaksamiseen. Usein muutosten aikana ajattelemme tekemistämme hetken kestävänä ankarana rypistyksenä, jonka aikana pitää ja voi tehdä henkilökohtaisia uhrauksia. Tämä toimiikin mainiosti, jos kyseessä tosiaan on hetken kestävästä rypistyksestä. Kuvasta näkyy osuvasti, että muutos ei ole pikainen rypistys vaan pidempi rupeama, jonka aikana fyysisellä energialla on suuri vaikutus onnistumiseen. On tärkeää pitää fyysisestä energiasta huolta viikkotasolla, riippumatta projektin tilanteesta. 

Millä tavalla te pidåtte energiaanne tasapainossa muutosten aikana?

 

 

 

 


( Päivitetty: 09.06.2017 11:55 )

Kommentoi
 << <  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  >
Ota yhteyttä:

Hasse Kvist

hasse.kvist (ät) performancepower.fi
 +358 400 423 257

Tuomo Sulkumäki

tuomo.sulkumaki (ät) gmail.com
 +358 50 354 5522

Kenny Niutanen

kenny.niutanen (ät) codo.fi
 +358 40 961 4403

Korvaa sähköpostiosoitteista (ät) @-merkillä ja poista tyhjät välit.

©2021 Elä Energisesti - MMD Networks Oy