Elä energisesti, tunnista energiavirtasi

Mikä tekee yksilön elämästä elämisen arvoista? Me uskomme, että elämme elämisen arvoista elämää, kun energiavirtamme ovat tasapainossa.

Haastamme sinua tarkastelemaan omaa elämääsi energiavirtojen näkökulmasta. Tiedämme, että energiset ihmiset saavat aikaan, energisoivat muita, voivat itse hyvin, ja toteuttavat helposti suuriakin muutoksia. Energisistä ihmisistä koostuvat tiimit luovat tuottavuutta, joka lopulta ratkaisee yritysten ja organisaatioiden menestyksen.

Työtä ja muuta elämää ei kannata erottaa toisistaan energian kannalta. Jokainen meistä on laaja ja monipuolinen kokonaisuus. Koostumme energiamielessä fyysisestä kehosta tunteisiin ja henkiseen minään saakka. Haluamme tuoda pohdittavaksesi monia elämääsi liittyviä ratkaisevia kysymyksiä. Aloituskysymyksemme sinulle on: miten sinä johdat itse itseäsi positiivisen energiavirtasi vahvistamiseksi?

Meitä energia kiehtoo eri syistä. Saamme energiaa eri lähteistä ja koemme sen eri tavalla. Tämä erilaisuus on auttanut meitä ymmärtämään energiaa eri näkökulmista.


Tuomo Sulkumäki

Halusin ymmärtää täysipainoiseen elämään tarvittavia energiavoimavaroja laajemmin jäsentämällä ajatuksiani eri energiamallien avulla.

Minua energisoi erityisesti uuden  kehittäminen tai rikki olevan korjaaminen innostavassa seurassa yhdessä tapahtuvan löytämisen avulla. Vapaa-aikanani haen energiaa rentouttavien harrastusteni parista

Hasse Kvist

Energiasta puhutaan ja kirjoitetaan kaikkialla – mitä se oikeasti on? Minulle heräsi tarve tuntea kaikki energian johtamisen mallit ja ajattelutavat.

Minua energisoivat erityisesti haasteet, aikaansaaminen ja uusien asioiden liikkeelle laittaminen sekä mallintaminen. Vapaa-ajalla saan energiaa luonnossa liikkumisesta.

Kenny Niutanen

Minua kiehtoo eri energialajjien keskinäinen vuorovaikutus ja dynamiikkaa.

Omalle energialleni on oleellista löytää mielekäs tasapaino, jonka aikaansaamisessa auttaa erityisesti innostava ja arvostava tunnelma. Vapaa-ajalla saan energiaa itse tekemisestä musiikin tai erilaisen rakentelun parissa.

Haluamme kumota monia vanhoja uskomuksia ja ajatusmalleja. Alla oleva kooste kiteyttää keskeisiä ajatuksiamme:

USKOMUS

TEESI

Ajankäytön tehostaminen saa Suomen nousuun!

 Johda energiaasi, älä ajankäyttöäsi

Stressi on ihmisen pahin vihollinen!

 Stressi on pääosin hyväksi ihmiselle.

Elämä on tasavauhtista maratonjuoksua

Elämä on sarja pikapyrähdyksiä ja vauhdin vaihtelua.

Virallinen työaika antaa raamit tehokkaalle työlle.

Työskentelemme parhaiten, kun noudatamme luonnollisia rytmejämme.

Menestykseen elämässä pääsee vain kovan itsekurin ja kieltäymysten kautta.

Tie onneen on kivetty arjessa toistuvista, usein pienistä energiaa luovista rutiineista

Tauot ja lepoaika ovat laiskuutta ja tuottamatonta aikaa.

Ihminen tarvitsee työssään ja vapaalla säännöllisiä taukoja ja palautumista. Lepoaika on tuottoisinta aikaa.

Multitasking on tehokkaan nykyihmisen ominaisuus.

Keskittyminen vain yhteen asiaan kerrallaan ja vain muutaman asian saamiseen valmiiksi päivässä tai viikossa tuo parhaan tekemisen laadun ja palkitsee tekijänsä valmiiksi saamisen tuomalla energialatauksella.

Kehitymme työssämme parhaiten, kun kehitämme heikkouksiamme.

 Vaihda pian työtäsi tai työpaikkaasi, jos et saa työssäsi riittävästi käyttää vahvuuksiasi.

Pessimisti ei pety!

Realistinen optimisti onnistuu jopa mahdottomassa.

Tunteet sivuun,  työssä keskitytään asiaan!

Tunteet kuuluvat työpaikalle!

Kissa kiitoksella elää. Kiitos ylpistää ihmisen.

Kukaan ei ole mennyt kiitoksesta pilalle, mutta kiitoksen puutteesta kyllä.

Olemme töissä hoitamassa hommamme, emme pelastamassa maailmaa.

Jos työsi tuntuu merkityksettömältä tai et voi työssäsi noudattaa omia arvojasi, vaihda pian työtä tai työpaikkaa

Olet onnistunut töissä, kun saat kiitosta ja arvostusta muilta.

Vain sinä tunnet omalla kohdallasi, mitä onnistuminen työssä tarkoittaa.

Yksi energian lähde riittää ihmiselle

Energiavirtojen tasapaino ratkaisee.


Ajatuksemme kulminoituvat energiavirtojen tasapainoon. Energiseen elämään ei riitä se, että jokin energialajeista on kohdallasi korkealla, tai useimmat energiavirtamme ovat vahvoja. Fyysisesti vahva voi olla henkisesti heikko, tai päinvastoin. Kaikkien energiavirtojemme tulee oikeasti toimia hyvin, jotta voit toimia täysillä. Yksikin yskivä sylinteri vie heti tehon moottorista. Haluamme auttaa sinua tunnistamaan energiavirtasi ja rakentamaan tasapainoisen pohjan täydelle elämällesi. Kirjamme rakentuu siksi seuraavan kehittämämme ”täysillä elämisen” energiamallin pohjalle.

Käsittelemme energialajeja kirjassa periaatteella: ”Etenemme helpoimmasta haastavimpaan”. Mielestämme fyysinen energia on täysillä elämisen energialajeista meille kaikille helpoin alue tutustua ja ottaa haltuun. Fyysistä energiaa on melko suoraviivaista analysoida ja vahvistaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ihmiset jo tekisivät käytännössä sitä, minkä tietävät fyysisen energian kohdalla oikeaksi.

Toiseksi helpointa mielestämme on tekemisen energian pohtiminen ja vahvistaminen. Kirja jatkuu siis huomion herpaantumattomaan keskittämiseen eli fokusointiin, lopettamisen taitoon sekä vahvuuksien käytön jännittävään aihepiiriin. Kolmanneksi käsiteltäväksi energialajiksi eli ”keskivaikeaksi” energiamuodoksi valitsimme ajatusenergian. Ajatusenergian pohtimisen aiheiksi nostamme mm. rohkeuden, realistisen optimismin sekä tietoisen läsnäolon (mindfulness).

Seuraavaksi siirrytään mielestämme hyvin haastaviin energialajeihin. Tunne-energia, jonka asetimme lopulta hiukan henkistä energiaa helpommaksi alueeksi, on meille suomalaisille usein hyvin mutkikas asia. Meillä ei ole tapana puhua tunteista julkisesti. Olemme kenties liian tunnearkoja. Kuitenkin vahva tunne-energia vaatii, että uskallat kokea ja tunnistat säännöllisesti vahvoja positiivisia tunteita kuten iloa, innostusta, kiitollisuutta ja onnellisuutta.

Henkinen energia käsitellään tässä kirjassa energialajeista viimeisenä. Järjestysvalintamme ei suinkaan tarkoita, että tämä täysillä elämisen energian laji olisi vähiten tärkeä. Tilanne on päinvastoin. Uskomme, että tämän erittäin tärkeän ja vaativan energia-alueen käsittely on helpompaa, kun muut energialajit ja niihin liittyvät mahdollisuudet ovat tulleet ensin tutuiksi. Tarkoituksen, merkityksen ja omien arvojen etsiminen ja löytäminen vaativat mielestämme joko ennestään vahvaa energiatasoa tai ”selkä seinää vasten” joutumista.

Energialajit eivät ole selkeärajaisia, vaikka asiat on tässä kirjassamme eroteltu selkeyden takia toisistaan. Energialajit vaikuttavat voimakkaasti toisiinsa. Ajattelu vaikuttaa aina niin tunteisiin kuin tekemisiin, ja päinvastoin.

Olemme keränneet kirjaan monia keinoja  parantaa energiamme tasoa. Taustatiedon pohjalta kirja sisältää kyselyitä, esimerkkejä ja ohjeita käytännön toteuttamiseen. Olemme koonneet muös omia kokemuksiamme ja kokeiluja energiamatkamme varrelta.

Toivotamme lukijoillemme energisoivia pohtimistuokioita, rohkeita kokeiluja ja sitkeyttä itsellesi sopivien energiarutiinien vakiinnuttamisessa käyttöön. May the Force be with You! L

Hasse, Kenny ja Tuomo

Ota yhteyttä:

Hasse Kvist

hasse.kvist (ät) performancepower.fi
 +358 400 423 257

Tuomo Sulkumäki

tuomo.sulkumaki (ät) gmail.com
 +358 50 354 5522

Kenny Niutanen

kenny.niutanen (ät) codo.fi
 +358 40 961 4403

Korvaa sähköpostiosoitteista (ät) @-merkillä ja poista tyhjät välit.

©2021 Elä Energisesti - MMD Networks Oy